Kuutio: Projekti-ideat

Viivästetty videoviestintä

28.10.2011 klo 13:32

Mietin tänään sähköpostia kirjoittaessa, että voisi olla kiinnostavaa viestiä tekstin sijaan videoina. Eli sähköpostit tehtäisiin nauhoittamalla video ja toisten sähköposteihin vastattaisiin videoin. Keskusteluthreadi koostuisi videopätkistä ja toisten videoissa olevaan sisältöön voisi kommentoida videoin (vähän Soundcloud-kommenttien tapaan).

Onkohan aiheitta tutkittu?

3d-printattuja puhaltimia

7.1.2011 klo 20:43

Haluaisin tehdä 3d-printatun huilun.

Video 3d-printatusta poikkihuilusta oli kiinnostava (ks myös juttu huilusta). Siinä perinteinen poikkihuilu oli tehty kokonaan 3d-tulostaen — tosin ilmeisesti soittimen toiminnassa oli vielä pieniä ongelmia. Toteutus oli vähän tylsä siksi, että soitin pyrittiin tekemään niin samankaltaiseksi kuin perinteinen poikkihuilu, mutta toisaalta se osoittaa aika hyvin 3d-printtauksen mahdollisuudet. Esimerkiksi hiilikuituinen Matit-huilu (ks myös tämä kuva) voisi olla fiksummin 3d-printattavissa.

Voisi olla hauskaa kokeilla tehdä jotain aivan erilaista. Jo yksikappaleellisista huiluista voisi saada aika hyviä 3d-printtaamalla. Huilun putkea voisi taivuttaa kaarelle, tai tehdä siihen 3d:nä esimerkiksi ornamentteja. Tai voisi tehdä pan-huilun, joka printataan yhtenä kappaleena ja olisi esimerkiksi kuution muotoinen. Puhaltimet ovat siitä hyviä 3d-printattavia, että ne saa soimaan oli ne tehty mistä kovasta materiaalista tahansa.

Oman 3d-mallin saisi printattua ainakin i.materializen kautta. Soittimien prototyypitys olisi kyllä hankalaa ilman omaa 3d-printteriä.

Yksinkertainen puinen huilu (tai fife) voisi olla hyvä ensimmäinen kokeilu 3d-monistettavaksi. Tai sitten perulainen Quena-huilu (ks. myös Quena-huilujen esittely ja täällä kauniita Quenoja).

Hmm, ehkä pitäisi vaan tehdä Quenan 3d-malli :).

Valokuvioita

10.8.2010 klo 8:29

Voisi tehdä joukon pieniä itsenäisiä laatikoita jotka voivat lähettää valoa ja jotka syttyvät kun niiden lähellä palaa valoa. Tavoitteena olisi saada aikaan jonkinmoisia emergenttejä valokuvioita, esimerkiksi aaltoja.

Juoksuapplikaatio äänellä

2.8.2010 klo 15:51

Mietittiin tänään lounaalla Petrin kanssa, että juoksuapplikaatio joka kertoisi äänellä milloin olet alle tavoitekeskinopeuden (ja milloin yli) olisi kätevä. Tai vaihtoehtoisesti voisi juosta edellisiä juoksujasi vastaan, vanhojen autopelien tyyliin. Ja iPhonen ruudulla näkyisi tietysti kartta jossa juoksureitillä vertailujuoksijat olisivat erivärisiä palloja.

Päivitys 3.8.2010, GhostRace tuntuisi tekevän jotain tämänsuuntaista, mutta se ei ole myynnissä suomen App Storessa.

Tilastoa kansanedustajista

10.6.2010 klo 14:32

Mietin tänään, että voisi tehdä webbipalvelun, jossa seurattaisiin, miten kansandustajien verkkonäkyvyys kehittyy ajassa, Tuijan postauksen pohjalta.

Tai sitten voisi vaan kirjoittaa jännityskirjan tietokoneviruksista autoissa ja lentokoneissa.

Javascript-tilaisuus Helsingissä?

18.5.2010 klo 10:20

Pitäisikö järkätä jonkinmoinen Javascript-meetup Helsingissä? Porukka voisi demota projektejaan tai sitten muita Javascript-kirjastoja tms joita on tullut vastaan.

Ammuskelu-urheilupeli

17.2.2010 klo 14:10

Päivän huono idea: voisi tehdä futispelin jossa voisi myös ammuskella. Mitä enemmän aseita, sen hitaampaa liikkuminen ja maalien tekeminen olisi. Konsepti yhdistäisi kaksi suosittua peliformaattia. Kai joku tällaisen on jo keksinyt toteuttaa, kun kerran Lingerie Football Leaguekin on olemassa, onhan?

Haku suositteluongelmana

15.2.2010 klo 15:12

Webbisivustojen paikalliset hakutoiminnot ovat yleensä kehnoja. Monesti paras hakuvaihtoehto tietyn sivuston sisällä hakemiseksi on nykyään käyttää Googlea, sillä Googlen hakualgoritmi toimii yksittäisillekin sivuille usein paremmin kuin sivustojen omat hakukoneet. Yhtenä syynä tälle on, että Google pystyy hyödyntämään sivujen suosittelussa myös muilta sivustoilta tulevia linkkejä.

Eräs tapa parantaa hakutuloksia voisi olla ajatella hakua suositusongelmana, jossa käyttäjälle pitäisi suositella parasta sisältöä hakusanojen ohjeistamana. Tässä ongelmassa voisi hyödyntää sivustojen kävijädataa sen ymmärtämiseksi, mitkä sivut ovat keskeisiä minkäkin käsitteen osalta.

Sivuston suositusjärjestelmän voisi rakentaa käyttölokidataan perustuen. Datana toimisi siis verkko sivuista ja käyttäjistä, jossa käyttäjä joka on käynyt kahdella sivulla on linkki niiden välillä:

UID -> PAGE
2234 -> /
2234 -> /products/3399
2234 -> /products/4325
2551 -> /products/4325
2551 -> /products/21
...

Haun kannalta olennaista olisi, että sivu saisi sijoituksensa sen perusteella, kuinka hyvin sekä se että sitä verkossa lähellä olevat sivut ovat sijoittuneet. Eli hakusanan osalta keskeiset sivut nousisivat rankingissa. Tämä muistuttaisi hieman Googlen Page Rankia.

Kätevää ongelman tässä muotoilussa olisi, että samaa hakuengineä voisi käyttää myös tuotesuositusten — ja personoitujen hakutulosten — tekemiseen. Parasta olisi, jos tällainen engine toteutettaisiin avoimen lähdekoodin projektina Javalla vaikkapa Hadoopia käyttäen. Ja mukavaa olisi tietysti, jos engine integroituisi automaattisesti yleisimpiin cms:iin (tai sitten vaikkapa suoraan Apacheen).

Onkohan moisia jo olemassa? Pikaisella Googletuksella tuli ainakin vastaan Search and Recommendation: two sides of the same coin? -kalvoesitys, josssa oli esitetty ajatus hausta suosittelun yksinkertaistuksena.

3d-kirja Javascriptillä vaiko oma ristiinkääntäjä?

22.12.2009 klo 10:02

Mietin että voisi tehdä 3d-kirjan javascriptillä jota voisi selailla kursorilla sivuja kääntämällä. Kirja tuntuisi kuin oikealta, sillä sivujen käyttäytymisen pohjana olisi 2d-fysiikkamalli. Tietysti olisi hienoa jos kirjan sivuille voisi piirtää Canvas-elementin avulla ja piirrokset saisi myös talteen palvelimelle.

Toteutukseen ajattelin käyttää Box2d-fysiikkaengineä ja WebGL:ää – tai sitten css3 3d-muunnoksia. Box2d-kirjastosta on olemassa Javascript-porttaus, joka on portattu automaattisesti vanhasta ActionScript-versiosta kirjastosta.

Tässä kohtaa ajatukset alkoivat kuitenkin jo harhailla — kirjastojen automaattinen porttaaminen kielestä toiseen voisi olla myös kiinnostavaa. Aloin miettiä oman porttauksen tekemistä ja katsoinkin työkaluvaihtoehtoja. Voisin joko konveroida sen uudemmasta ActionScript-portista, tai sitten suoraan vaikka Javasta.

Javaa voisi kääntää JavaScriptiksi GWT:llä, mutta en tiedä, olisiko syntyvän koodin lisenssi silloin myös googlefioitua. Apuna voisi käyttää GWT Exporter-kirjastoa tai sitten j2js-esimerkkikoodia.

ActionScriptin voisi kääntää JavaScriptiksi varmaankin melko triviaalisti, joko omalla parserilla tai Javalle löytyvän Rhino-JavaScript-moottorin Token ja TokenStream -luokkia puukottamalla. Tietysti myös RegExpillä, jos haluaa tehdä sen likaisesti.

Yksi projekti-idea muuttuikin kahdeksi. Kumpaakohan tekisin, vai teenkö kumpaakaan?

Geolokaatioita ja reittiaikoja

19.8.2009 klo 11:21

Voisi yhdistää “Espoon Geologiset Kohteet 2006″ -tietoa ja reittiopasdataa, niin saisi selville sellaiset geologiset kohteet, joihin pääsee järkevästi julkisella liikenteellä.

Pörssikurssien visualisointia

3.6.2009 klo 15:14

Voisi olla hauskaa visualisoida osakedataa aikajanalla siten, että lähtöpisteessä kaikki osakkeet olisivat 100%:ssa ja sitten ne hiljalleen erottuisivat toisistaan menestyksensä mukaan. Näinhän muutamia osakkeita saa verrattua vaikkapa Google Financella. Ajatuksena oli, että piirtäisi samaan kuvaan vaikkapa kaikki Helsingin Pörssin tai NASDAQ:n osakkeet.

Lisäksi voisi kokeilla klusteroida osakkeita sen mukaan, mitkä tapaavat nousta tai laskea samoina päivinä. Jos olisi laiska, tähän voisi käyttää esimerkiksi verkkoklusterointimenetelmiä tai vaikkapa LDA:ta (sanat ovat osakkeita ja dokumentit päiviä jolloin osakkeet nousevat tai laskevat). Näitä osakeklustereita voisi sitten esittää graafissa eri värein.

Oikeastaan kurssien plottailu olisi helppoa jos vain saisi datan jostakin. Jenkkiosakedataa löytyy helposti verkosta, mutta suomalaisten osakkeiden historiallinen data pitäisi varmaan scrapettaa jostakin verkkopalvelusta.

Yahoolla on helppo web-service, jolla saa historiaalista osakedataa. Siihen löytyy myös valmista Python-koodia. Tämä koodiesimerkki ja sen kommentit näyttivät myös toimivilta.

Väripainotettu time-lapse

3.6.2009 klo 14:20

Olen katsellut viime päivinä sitä, kuinka aurinko kiertää meidän pihan yli ja heittää varjon eri aikoihin eri suunnista.

Voisi olla kiinnostavaa ottaa time-lapse kuvasarja pihasta vaikkapa tunnin välein ja sitten värjätä kuvat siten, että aamun kuvat olisivat punaisia, illan kuvat sinisiä ja päivän kuvat jotain siltä väliltä. Näiden yhdistelmänä saisi yhden kuvan, jossa eri alueet olisivat värjäytyneitä joko punaisiksi tai sinisiksi riippuen siitä, onko niitä valaissut aamu- vai ilta-aurinko.

Käsin piirrettyjä karttoja

3.6.2009 klo 14:14

Olisi hauskaa tehdä palvelu, jossa visualisoitaisiin karttoja uusin tavoin. Siis Google Maps -tyylinen saitti, jossa kartat eivät olisi tylsän karuja, vaan näyttäisivät vaikkapa merirosvokartoilta, 70-luvun modernilta sci-filtä tai jollakin muulla tapaa tyylitellyiltä.

Tällaisen voisi varmaankin toteuttaa Mapnikia tuunaamalla OpenStreetMapin datalla. Tuunaamista pitäisi kuitenkin tehdä jonkun verran, sillä Mapnikin perusrenderöinti perustuu siihen, että renderöijälle annetaan postscript-tyylisiä piirtokomentoja (“piirrä kolmen pikselin paksuinen musta viiva pisteestä x pisteeseen y”), minkä abstraktiotaso olisi liian matala hienojen karttojen tekemiseen. CloudMaden työkaluilla voi jonkin verran tuunata karttojen ulkoasua, mutta oikeastaan haluaisin tehdä vielä jotain selvästi rikkaampaa. Toinen vaihtoehto olisi tuoda vaan karttadata vaikkapa osm2pgsql-työkalulla tietokantaan ja sitten tehdä datalle aivan oma renderöijä.

Karttojen hienoa piirtämistä ei ole akateemisellakaan puolella tutkittu vielä turhan paljon — aiheesta voisi saada aikaan vaikkapa väikkärin. Berkeleyn visualisointilabrassa on tehty isometrisiä turistikarttoja. Stanfordissa on tehty kahdeksan vuotta sitten automaattisesti reittikarttoja.

Sitten vaan merirosvokarttapalvelu pystyyn, josta painettuja karttoja voisi ostaa vaikkapa viiden euron kappalehintaan tai t-paitoina. Palvelun voisi suunnata lapsille ja geocachettajille!

Oho, joku on hahmotellut jotain tämän suuntaista mutta vaan perus-Flash-filttereitä käyttäen. Oikeassa piraattikartassa pitää olla meressä lohikäärmeitä!

iPhone-pelejä vauvoille — värikäs tarinageneraattori nettiin?

29.4.2009 klo 20:14

iPhone kiehtoo paljon jo meidän yhdeksän kuukauden ikäistä tytärtä ja kuulemma jo hyvin pienet lapset oppivat sitä käyttämään. Onkohan iPhonelle tehty pikkulasten pelejä tai interaktiivisia tarinoita? Sellaisia, joissa voi vaikkapa klikkailla hahmoja ja aukeaa uusia näkymiä sekä kuuluu ääniä.

Itse asiassa, pitäisi tehdä verkkopalvelu, jossa tällaisia interaktiivisia tarinoita (vertaa pinot HyperCardissa) voisi tehdä helposti ja sitten vaan softa iPhonelle, jolla niitä voi katsoa. Tietysti iPhonen lisäksi niitä pitäisi voida katsoa myös tavallisella selaimella.

Delicious kartalla

15.4.2009 klo 20:28

Voisi piirtää tuoreita delicious-linkkejä kartalle niiden maantieteellisten tägien perusteella, kuten Espoo, Matinkylä, Suomenoja ja Mäntsälä. Sitten vain pitäisi olla joku tapa löytää tuoreita postauksia joissa on maantieteellisiä tägejä. Ehkä vaan brute force batch-ajo?

Hmm, voisiko samalle kartalle saada kaikki mahdolliset maantieteelliset itemit, kuten Twitter-päivitykset, Wikipedia-sivut, uutiset ja Flickr-kuvat?

good buys on software pirodr! 666