Kuutio: Tekniikka

IT-yritykset ja taantuma

13.10.2008 klo 17:04

Sequoian analyysi IT yritysten ja startuppien haasteista taantuman aikana (SlideShare) on ihan kiinnostavaa katsottavaa, olkoonkin, että analyysi kuvastaa vain yhden riskirahoitusfirman näkemystä. Aika synkkä kuva piirretään kalvoilla – tai ainakin Sequoia haluaa pelästyttää kunnolla startuppeja. Netissä jotkut ovat kyllä esittäneet kritiikkiä siitä, että näkemys on turhan karu ja pelottelee vaan ihmisiä.

Sequoia ei ole mikä tahansa rahoitusfirma, vaan se on ollut mukana rahoittamassa esimerkiksi Applea, Googlea, Electronic Artsia, LinkedInia ja YouTubea!

Kalvolla 53 on ohjeita, mitä startupin pitäisi tässä tilanteessa Sequoian mukaan tehdä. Firman näkemys on, että tässä tilanteessa rahahanat ovat tiukalla ja siksi on erityisen tärkeää olla voitollinen ja keskittyä olennaiseen. Lisäksi pitäisi karsia kustannuksia kaikkialta, missä mahdollista, eli pienentää työvoiman määrää sekä tarkistaa palkkoja. Myyjille kannattaa Sequoian mielestä kuitenkin maksaa hyvää provikkapalkkaa.

Tulosten pisteyttäminen

8.4.2008 klo 12:52

Monissa palveluissa, esimerkiksi meidän sarjakuvageneraattorissa, käyttäjät voivat antaa pisteitä kohteille. Sarjakuvageneraattorissa kohteet ovat sarjakuvia, IMDB:ssä elokuvia ja muissa palveluissa esimerkiksi musiikkikappaleita tai kirjoja.

Palveluissa käyttäjälle voidaan näyttää lista kaikkein suosituimmista kohteista. Ongelmana kuitenkin pelkkää pisteiden keskiarvoa käytettäessä on, että tyypillisesti kärjessä on monia kohteita jotka ovat saaneet vain yhden arvostelun, kun taas kohteet joilla on monta arvostelua eivät juuri koskaan saa täyttä pistemäärää (esimerkiksi viittä tähteä).

Tämän pohjalta tulee mieleen, että pisteitä voisi painottaa siten, että kohteet, joilla on vähän arvosteluja, saavat pisteitä jotka ovat lähempänä kaikkien arvostelujen keskiarvoa, kun taas paljon arvostellut kohteet saavat pisteen joka on lähellä kohteelle annettujen pisteiden keskiarvoa. Tämän menettelyn voi perustella tilastomatemaattisesti bayeslaisella mallilla.

Tilastotieteilijä Andrew Gelman on kirjoittanut blogiinsa hyvän, tilastoteknisen intron aiheeseen. Ehkä hieman helpommin lähestyttäviä ovat The Brothin Bayesian Rating – how to implement a weighted rating system ja Life with Alacrityn Collective Choice: Rating Systems -artikkelit.

Menetelmä on sekä elegantti että helposti toteutettavissa, mikäs sen mukavampaa?

Steampunk, latomakoneet ja todellinen kauneus

3.11.2007 klo 17:34

Ostin Hagelstamin antikvariaatista typografiakirjan parillakymmenellä eurolla jonka komea koko nimi on “The Manual of Linotype Typography. Prepared to aid Users and Producers of Printing in securing Greater Unity and Real Beauty in the Printed Page”. 1923-vuodelta oleva kirja on tarkoitettu ohjeistamaan ja mainostamaan Linotype-latomakoneen ominaisuuksia. Muutamia sivuja kirjasta löytyy skannattuna (pdf).

Kirjasta voi tarvittaessa skannailla vapaasti koristekuvioita, sillä kirjan tekijänoikeus on jo rauennut. Kirja löytyy myös Archive.orgista sähköisessä muodossa, tosin mustavalkoisena eikä kovin hyvälaatuisena. Typographica-blogissa on myös juttua kirjasta.

Klassista typografiaa

On kiinnostavaa tajuta, että 20-luvulla typografia oli lähes pelkästään päätteellistä (serif) ja että Saksaa varten kirjassa on vielä esimerkkejä fraktuurasta. Tuki päätteettömiä (sans-serif) fontteja oli jo kehitetty 1800-luvulla (William Caslonin Sans-fontti vuodelta 1812/16), mutta vasta 20-luvun loppupuolella päätteettömät fontit tekivät todellisen läpimurron — vuonna 1928 Eric Gill suunnitteli Gill Sans -fontin ja Jan Tschichold julkaisi “Die Neue Typographie”-kirjan.

Sivuhuomiona: yleisimmän sans-fontin, Helvetican, suunnitteli vasta vuonna 1957 Zürichläinen Max Miedinger.

Linotype-latomakooneesta

Kirjan pohjalta heräsi uteliaisuus. Mikä Linotype-kone oikeastaan on? Aika hyvä esittely Linotype-latomakoneista on Woodsidepressin sivulla.

Linotype-latomakoneessa on näppäimistö, jolla kirjoitetaan painettavaksi tarkoitettu teksti. Näppäimiä valittaessa kone asettaa riville muotteja jotka vastaavat kirjaimia. Kun yksi rivi on valmis, muotteihin kaadetaan sulaa metallia, josta valetaan kirjaimet, joilla varsinainen painatus tehdään.

Linotype-latomakone tuo mieleen Matrix-elokuvan sukellusveneen operaattorin pöydän (paras kuva, minkä löysin). Se on ehdottomasti steampunk-laitteiden aatelia. Vaikka myös Monotype olisi hieno, sillä siinä olisi myös reikäkorttisyöttö.

Linotypen suurin vahvuus oli käytön nopeus: laitteella yksi latoja pystyi koostamaan useita sivuja sanomalehteä muutamassa tunnissa. Tämän vuoksi se sai heti käyttöä suurten sanomalehtien painatuksessa. Suomeen ensimmäinen Linotype-painokone tuli Viestintäliiton sivun mukaan vuonna 1899.

Linotypen typografiset ominaisuudet eivät ole samaa tasoa kuin Monotype-koneissa, joissa kirjaimet ladotaan merkki kerrallaan. Laitteessa ei ollut esimerkiksi kerning-mahdollisuutta. Siinä mielessä kirja Linotype-typografiasta on vähän sama kuin olisi kirja typografiasta Microsoft Wordissä. Mutta silti: on se vaan hieno laite ja komea insinöörityön saavutus!

Flickeristä löytyy Linotype-aiheisia kuvia. Archive.orgissa on aivan mahtava video Linotype-latomakoneen toiminnasta, joka on tehty vuonna 1960 Italiassa. Youtubessa on video Linotype-latomakoneen käytöstä.

Milloin pääsisi kokeilemaan?

Olisi mahtavaa päästä joskus katsomaan — tai kokeilemaan — vanhaa latomakonetta. En tiedä kuka järjestäisi ladontakurssin, jolla pääsisi kokeilemaan painamista vanhoilla ladontamenetelmillä.

Ainakin Helsingin Vanhassakaupungissa olevassa Tekniikan museossa näyttäisi olevan Monotype-latomakone. Latomakoneita on myös Välikankaan kirjapainomuseossa Kokkolassa, jonne pitäisi voida päästä kesällä 2008. Tampereella Kaukapaino Oy:llä olisi kunnostettu latomakone.

Roskapostin estetiikkaa

14.6.2007 klo 8:15

Välillä roskapostien tekstigeneraattorit tuottavat todellista runoutta. Tämän roskapostitekstin lauseet on ilmeisesti haettu netistä ja valittu sen perusteella, että niiden rakenteet ovat epätodennäköisiä.

Subject: In the main UIGroup, a panel gives you a display area for the list types and status information about the list items selected.

Then my father kicked the door open and got out. The Board Number is the ID number of the modem that received the incoming message. So he got embarrassed (I think), withdrew his hand and placed the check on the edge of his desk. With his mouth full of news.

Those who possessed tents could charge a high fee for their rental. PIO Transfer Mode=Maksimalni PIO transfer mod Max. Execute novamente o DIGTRX. There was more to be done on it. Those who know would forget. While the Panel2 control is still selected, from the Win32 page, double-click the TreeView control. From all the fields above, we know the partition ends at sector 63, head 127, cylinder 25. She might like something tasty.

Snarling wolves dodged and leaped, twisting in the air, jaws snapping. I can’t find decent documentation on it anywhere. With long metal tongs he reached into a giant thermos flask and pulled out the supercold bucket, which was about the size of two beer cans side by side. Yet if they were both sampled and combined with XOR, the result would be zero most of the time. But this night was somehow different from other nights. So it may hit us anytime.

They become so when they refuse to trust their lovers. Who will woo you. The shortcut keys ALT+F7. We are still groping perhaps, but we grope intelligently, like a gynecologist feeling a tumor. Landratov, why don’t you go bring a rag. This chapter also contains information about how you can access the attributes of a file, such as its owner and file protection modes.

Hollannista takaisin

10.4.2007 klo 8:40

Pääsiäisreissu Hollantiin oli mainio, saatiin yhdistettyä mukavasti sukulaismatkailua turistointiin. Koska tämä oli jo meidän kolmas Hollannin-matka, käytiin sitten katsomassa oikein kunnon turistikohteita: Delta-project -patorakennelmaa, Keukenhofin tulppaaneja ja “Tyttö ja Helmikoru” -maalausta sekä muita kivoja Rembranteja ja Vermeerejä Mauritshuisissa Haagissa, jotka nousivat mukavasti esiin muiden 1600- ja 1700-lukujen potrettien seasta.

En ole aikaisemmin oikein tajunnut, kuinka vähän Vermeer teki maalauksia. Tämä selittää sen, miksi niitä näkee niin harvoin museoissa. Ainoastaan 34 hänen maalaamaansa teosta on nykyään tiedossa. Vermeer kuoli jo melko nuorena, 43 vuotiaana. Hän maalasi myös töitään melko pedantisti ja siksi niitä valmistui vain muutama vuodessa. Myös muihin Vermeereihin voisi joskus tutustua. Niitä näyttäisi löytyvän ainakin Rijksmuseumista Amsterdamista, Metistä New Yorkista ja Washingtonin National Gallerystä. Myös Pariisissa ja Lontoossa olisi muutama.

(Softa)insinöörinä myös Delta Works -patorakennelma oli kiinnostava (kuva Flickrissä), vaikka siihen tutustumiseksi pitikin mennä rahastukselta maistuvaan tiedehuvipuistoon. Lopulta kuitenkin myös pikku-puuhamaa oli oikein riemastuttava. Pato on normaalisti auki, mutta myrsyn noustessa sen kymmenet sulkuportit voidaan sulkea nopeasti. Padon esittelyvideolla viiksekkäät 70- tai 80-luvun hollantilaisinsinöörimiehet ohjasivat piirtureita, katselivat vihermustia näyttöjä ja veivasivat joystickejä.

Unix-magiaa levyongelmiin

2.4.2007 klo 20:13

Unixin sukuisissa käyttöjärjestelmissä komentoriviltä voi tehdä mitä tahansa, kunhan osaa oikeat niksit. Vanhana Mac-käyttäjänä Unix-temput oppii yksi kerrallaan, sitä mukaa, kun niitä sattuu tarvitsemaan. Tämänpäiväinen sankarikomento auttoi, kun kovalevyltä oli tila loppumassa. Se nimittäin kertoo, mitkä tiedostot tai hakemistot vievät eniten tilaa koneella:

du -a / | sort -nr | less

Ensimmäinen komento listaa tiedostojen tilankäytön, toinen järjestää tulokset ja kolmas esittää tulokset sivu kerrallaan. Unix- ja Linux-ihmisille nämä ovat tietty aivan peruskauraa.

Nyt kun vielä saisi jostain komennon, joka etsisi isoimmat, täysin identtiset tiedostot kovalevyltä. Sen avulla voisi löytää moneen kertaan levyä täyttävät, samanlaiset varmuuskopiot.

Netin nopeuden testaaminen

9.3.2007 klo 21:52

Meillä oli eilen ja tänään taloyhtiössä vähän häikkää laajakaistan kanssa, mutta nyt kun ADSL:t on buutattu, netti näyttäisi toimivan niinkuin pitääkin.

Tässä pari saittia, joilla voi testata netin nopeuden:

Msoynet nopeustesti
Pohjanmaan PPO:n Nopeustesti
OPOY:n nopeustesti
Bandwidthplace speedtest

Virhekoodisilmäinen tyttö

28.9.2006 klo 10:03

Second Life -tyttö, jonka silmät vaihtuivat virhekoodeiksi on aika kyberpunkia.

Pienin luku joka ei löydy Googlella?

15.7.2006 klo 22:06

Mikä on pienin luku, joka ei löydy Google-haulla? Esimerkiksi kahdeksannumeroinen 85989291 ei antanut — ainakaan ennen tämän sivun syntymää — yhtään hakutulosta Googlella. Mutta löytyisikö joku vieläkin pienempi luku, vaikkapa sellainen, jossa on ainoastaan seitsemän (tai jopa kuusi!) lukua?

Pienen Google-haun perusteella löysin sivun vuodelta 2003 jolla on pohdittu samaa ongelmaa.

Ja rajauksen voisi tosiaan tehdä positiivisiin kokonaislukuihin.

Pieni lisäys: nyt tämä sivukin löytyy Googlella, eli taas yksi luku on pilattu.

Vaihdettiin akku Annin iPodiin

28.4.2006 klo 9:00

Ostin Annille synttärilahjaksi iPodupgradesta uuden akun iPod Miniin. Lahja oli sikäli vähän riskialtis, etten tiennyt, onnistummeko akunvaihto-operaatiossa.

Työkalut, jotka tulivat akun mukana, olivat melko kehnot. Päätyjen irroittamiseen olisi muovinen työkalu voinut olla parempi. Myös toisen pikkuruuvin avaaminen mukana tulleella ristipäämeisselillä ei meinannut onnistua. Ensi kerralla ostaisin mahdollisimman hyvät välineet itse vaikkapa rautakaupasta ennen operaatiota.

Lopulta saimme kuitenkin soittimen auki ja akun vaihdettua. Uuden akun pitäisi olla kapasiteetiltaan lähes kaksi kertaa parempi kuin vanhan (750 mAh). Akun hinta (€ 34 euroa työkaluineen) oli paljon halvempi, kuin mitä akun vaihtopalvelu olisi maksanut.

Jos hommaan lähtee, kannattaa lukea netistä ainakin muutama ohje siitä, miten akku vaihdetaan:

F-Stop Bluesin ohje

CNETin ohje

NewerTechin videot

MP3-puhelinten tulevaisuus

27.10.2005 klo 8:52

Wiredissä on hyvä juttu MP3-puhelinten tulevaisuudesta ja siitä, miksi Motorolan iTunes-yhteensopiva ROKR on epäonnistunut tuote. Tarinan sankariksi nousee Nokian renegade-pomo, multimediaryhmää vetävä Anssi Vanjoki, joka tuo P2P:n puhelimiin ja dissaa avoimesti innovaation hidastamista.

Peapodcastissa Vanjoen podcast-haastattelu (tietoa podcastista)

Vanjoen haastattelu Digitodayssä.

Sensoreita halvalla

19.10.2005 klo 18:09

Työpaikan postituslistalla tuli vastaan kiinnostavia sensoreita koneeseen liitettäväksi. Jos hiiri ja näppäimistö kyllästyttävät, voi koneeseen liittää vaikkapa 3d-motion-tracking-systeemin tai 2d-kiihtyvyysanturin.

Motion-tracking-teknologiaa tarvitaan 3d-hahmojen animoinnissa ja virtuaalitiloissa liikkumisessa. Sen avulla voidaan seurata esimerkiksi käden liikkeitä ja siirtää ne suoraan 3d-mallille. Vähitellen tekniikka motion trackingin toteuttamiseksi on tullut yhä halvemmaksi. Natural pointin Optitrack on kamera, jossa on 8 infralediä ja 120fps:n päivitysnopeus hintaan 200 euroa. 500 eurolla saa kolme kameraa.

USB-pohjaisen 2d-kiihtyvyysanturin saa puolestaan Phidgets.comista niinkin halvalla kuin 45 eurolla. Mihinköhän sitä voisi käyttää?

Pelejä, sarjakuvia, tekniikkaa ja muuta

27.10.2002 klo 23:00

Täysin mitäänsanomaton juttu, mutta oli Wiredin sivuilla ja kertoi Suomesta.

Tänään tappelin sen kanssa, kuinka muuttaa merkkejä ympäristöstä toiseen. Cyclone hoitaa homman kätevästi MacOs X:llä.

315 dpi:ssä kelvollisia kuvia esimerkiksi webbikäyttöön ilmaiseksi.

Tästä sarjakuvasta tulee reilimatkat mieleen.

1000 blank white cards on korttipeli, johon luodaan omat säännöt.

Fluxx-korttipelissä taas säännöt vaihtuvat pelin edetessä.

ACG:n Nylon-piiri on pieni ohjelmoitava tietokone, jolla voi tehdä kaikkea hauskaa. 50 megainen video.

Wired 10.05 verkossa

23.5.2002 klo 22:00

Kuusi laitetta, jotka muuttivat musiikin TB-303 oli alunperin tarkoitettu muusikoiden harjoittelulaitteeksi. Asatuksena oli, että sävelet kokeiltaisiin ensin sillä, ja sitten soitettaisiin oikeilla instrumenteilla. Toisin kävi.

Suloista kuinka Mobyä ylistetään Wiredissä. “Finally, electronica had its Nevermind.” Electronica-nimi tarvittiin, että konemusiikkia saataisiin myytyä jenkeissä. Kun musiikkityylit, joiden tekijät eivät halunneet sitoutua tiettyyn tyyliin, laitettiin samaan kategoriaan, oli sitä tietysti hankalaa markkinoida. Mutta onko se nyt niin hienoa, että Play saatiin myytyä kansalle sijoittamalla biisit ensin mainoksiin? Play on ihan hyvä levy, mutta sitä ei voi kuunnella uudelleen moneen vuoteen. Se kuulostaa liian kaupalliselta.

The Remastered race. Saako ihmisen DNA:ta sorkkia? Saako ihmiskunnasta tehdä paremman, suuremman, terveemmän ja loistavamman?

Sotilasrobootteja, mikäs sen mukavampaa? Sopii jenkkien strategiaan. Pian ei tarvitse enää lähettää sotilaita ulkomaille – kaikki sotilasoperaatiot voidaan toteuttaa erilaisilla robooteilla. Amerikkalaista moraalia voidaan ylläpitää ottamatta riskejä.

Xbox

7.5.2002 klo 22:00

Xboxin kopiosuojaus murrettu Hyvän kommentin joku heitti:

Xboxista saa aika kätevän Linux boxin tuohon hintaan. :) Laitteen tekniset spesifikaatiotkin on aika maukkaat 733MHz Pentium III, NVIDIA Geforce 4 Ti (tekniikkaan perustuva GPU), Micron 64MB DDR SDRAM muistia, Dolby Digital 5.1 äänet, 4x USB 1.1, Dual ATA-100, modeemi, 8GB WD kovalevy, 5x DVD-ROM, 100Mbps verkko.

Ei ihan 199USD:llä tollasta pakettia kaupasta komponentteina saa, mutta Microsoft tekee tappiota noilla ja yrittää peleillä tehdä voittoa.

good buys on software pirodr! 666