Kuutio: Musiikki

3d-printattuja puhaltimia

7.1.2011 klo 20:43

Haluaisin tehdä 3d-printatun huilun.

Video 3d-printatusta poikkihuilusta oli kiinnostava (ks myös juttu huilusta). Siinä perinteinen poikkihuilu oli tehty kokonaan 3d-tulostaen — tosin ilmeisesti soittimen toiminnassa oli vielä pieniä ongelmia. Toteutus oli vähän tylsä siksi, että soitin pyrittiin tekemään niin samankaltaiseksi kuin perinteinen poikkihuilu, mutta toisaalta se osoittaa aika hyvin 3d-printtauksen mahdollisuudet. Esimerkiksi hiilikuituinen Matit-huilu (ks myös tämä kuva) voisi olla fiksummin 3d-printattavissa.

Voisi olla hauskaa kokeilla tehdä jotain aivan erilaista. Jo yksikappaleellisista huiluista voisi saada aika hyviä 3d-printtaamalla. Huilun putkea voisi taivuttaa kaarelle, tai tehdä siihen 3d:nä esimerkiksi ornamentteja. Tai voisi tehdä pan-huilun, joka printataan yhtenä kappaleena ja olisi esimerkiksi kuution muotoinen. Puhaltimet ovat siitä hyviä 3d-printattavia, että ne saa soimaan oli ne tehty mistä kovasta materiaalista tahansa.

Oman 3d-mallin saisi printattua ainakin i.materializen kautta. Soittimien prototyypitys olisi kyllä hankalaa ilman omaa 3d-printteriä.

Yksinkertainen puinen huilu (tai fife) voisi olla hyvä ensimmäinen kokeilu 3d-monistettavaksi. Tai sitten perulainen Quena-huilu (ks. myös Quena-huilujen esittely ja täällä kauniita Quenoja).

Hmm, ehkä pitäisi vaan tehdä Quenan 3d-malli :).

Syntetisaattoreita iPhonelle

10.10.2009 klo 12:28

Yöllä mietin, että iPhonelle voisi olla kiva tehdä retrosyntetisaattor, kunnes tajusin, että niitä täytyy olla jo olemassa. Ja niinpä olikin, vieläpä aika kiinnostavia sellaisia.

DopplerPad on Yamahan Tenori-Onin tyylinen soitin, jonka melkein voisin jopa ostaa.

DB-303 on viimeistellyn oloinen 303-emulaattori retrokuorin Rebirthin tapaan. Neljän euron hinta ei olisi kohtuuton. TechnoBox olisi monipuolisempi, mutta käyttöliittymä ei ole yhtä sympaattinen.

Lisäksi tuli vastaan Intuan BeatMaker, ohjelmoitava rumpukone/sampleri, sekä Noise.io.

Kultainen 90-luku

21.10.2007 klo 15:29

Laitettiin joskus levyt järjestykseen ja samalla Exceliin. Tein silloin skriptin Pythonilla, joka haki Mechanize-kirjaston avulla (ks. Mechanize Kuutiossa) Gracenoten ja FreeDB:n kannoista levyjen julkaisuvuodet. Nyt kun Exceliin piti taas tehdä päivityksiä, plottasin levyjen julkaisuvuodet R:llä siten, että kuvasta näkee, milloin Annin levyt, mun levyt ja yhteiset levyt on julkaistu.

Molempien aktiivisin musiikkikiinnostus näyttäisi olevan aika samoissa vuosissa 90-luvun lopussa. Mutta sehän johtuu tietysti siitä, että silloin julkaistiin kaikki parhaat levyt!

Koodia levyn tietojen hakemiseen FreeDB:stä:

import mechanize, re
freedburl = "http://www.freedb.org/freedb_search.php"
def getSongYear(artist, discName):
  br = mechanize.Browser()
  br.set_handle_robots(False)
  response = br.open(freedburl)
  br.select_form(None, None, 0);
  br.form.controls[0].value = artist+" "+discName
  response2 = br.submit()
  listContent = response2.read()
  output = re.compile('(<tr><td><b> <a href=\")([^\"]+)(\">)([^<]+)(</a>)').findall(listContent)
  
  if(len(output)==0 or len(output[0])<2):
    return -1
  
  response3 = None
  i = 0
  running = True
  while running:
    item = output[i]
    matches = re.compile(discName).findall(item[3])
    if (not len(matches) == 0):
      #print "Disc name: "+item[3]
      response3 = br.open(item[1])
      running = False
    if i==len(output)-1:
      response3 = br.open(output[0][1])
      running = False
    i = i+1
  
  discContent = response3.read()
  output2 = re.compile('(YEAR: )([^<]+)').findall(discContent)
  
  if (len(output2)==0 or len(output2[0])<2):
    output2 = re.compile('(year: )([^<]+)').findall(discContent)
    
  if (len(output2)==0 or len(output2[0])<2):
    return -3
    
  return output2[0][1]
myfile = open('levyarkisto.csv', 'rU')
print "Start disc output:"
# Print out and number each line
count = 0
while 1:
  lineStr = myfile.readline()
  if not(lineStr): break
  count=count+1
  if count<4:continue
  
  origLine = lineStr.rstrip()
  currLine = origLine.split(';')
  artist = currLine[0]
  discName = currLine[1]
  # korjaa siten, että hakee erikseen artist ja disc name
  # niin tulee luotettavampi levyvastine
  print origLine+";"+str(getSongYear(artist, discName))
myfile.close()
 

Levyn tietojen plottaaminen R:llä:

require("vcd");
d <- read.table("export-21-10-2007.csv", col.names=c("Artist", "Disc", "Owner", "Year"), sep=";", header=FALSE, quote=NULL)
# based on multplot-method from plottrix-library:
colList = rainbow_hcl(3, start=30, end=280, c = 50, l = 80);
x=list(d[d$Owner=="Anni",]$Year, d[d$Owner=="Janne",]$Year, d[d$Owner=="Yhteinen",]$Year);
allhist <- hist(unlist(x), breaks = c(1948,seq(1964,2008,2)), plot = FALSE)
combhist <- t(sapply(x, function(z) hist(z, breaks = allhist$breaks, plot = FALSE)$counts))
bs = allhist$breaks;
bso = c(bs[2:length(bs)],"");
totlab = paste(bs,substr(bso,3,4),sep="-");
totlab = totlab[1:(length(totlab)-1)];
par(mar=c(3,5,3,1),lty=0);
barplot(combhist, main="Levyt vuosien mukaan", beside = TRUE, horiz=TRUE, names = totlab, col= colList, las=1, cex.names=0.8, legend.text=c("Anni","Janne","Yhteinen"));
 

Pilsator jyllää

6.2.2007 klo 14:19

Veljenpoikani Hannu on viettänyt talvea Berliinissä ja tehnyt musiikkia kavereidensa kanssa. “Pilsator”-yhtyeen tekeleitä on kuultavissa, kuten voi arvata, bändin Myspace-sivulla.

Ja ovat pojat musiikkivideotakin jo vääntäneet, All the lines -musiikkivideo on huomattavan hilpeä!

Like a Pen

28.9.2006 klo 9:59

The Knife tuntuu olevan nyt kaikkialla vastaan tuleva bändi. Matti fiilisteli sitä jo kesällä, nyt koululla moni on kuunnellut sitä. Bändin Like a Pen -video on aika pelottava. Video on Andreas Nilssonin tekemä.

The Knifellä on myös hieno videopeli.

The Knifen haastattelu.

Levyt löytävät toisensa

7.9.2006 klo 15:20

Viime viikonloppuna meillä oli aikaa, pitkästä aikaa. Teimme radikaalin vedon ja laitoimme cd-levyt aakkosjärjestykseen. Nyt on elämä järjestyksessä.

Samalla paljastui cd-levyjen yhteismäärä. Niitä oli melkein 400, tosin mukana on kaikenlaista kummallista vanhaa levyä, jotka tuskin koskaan eksyvät cd-soittimeen.

Tuntuu kummalliselta, kun omien, tuttujen levyjen joukossa on toisen levyjä. Samoin joitakin levyjä on nyt kaksi kappaletta vierekkäin: pitäähän jokaisesta levyhyllystä löytyä kaksi Kid A:ta ja Amnesiacia.

Pukkelpop nähty

21.8.2006 klo 12:44

Käytiin sitten festaroimassa Belgiassa. Oikein mukava reissu, vaikka menomatkalla olikin vähän harmeja: Finnairin kone laskeutui Maastrichtiin, kun Brysselin kentällä oli tulipalo. Sieltä päästiin lähtemään vasta tunnin kuluttua lentäen kohti Brysseliä.

Toinen rinkoista ei päässyt Brysseliin perille. Koko kenttä oli jotenkin kaaoksessa ja saatiin siksi odottaa aika pitkään, ennenkuin pääsimme ilmoittamaan rinkan kadonneeksi. Onneksi pääsimme lopulta hostelliin. Seuraavana päivänä piti sitten ennen festareillemenoa ostaa makuupussi, makuualusta, pressu teltan päälle ja Annille vaatteita. Rinkka saatiin takaisin vasta suomeenlähtöpäivänä.

Festareilla oli hyvä fiilis ja paljon bändejä. Jalat kipeytyivät tuntikausien bändiseisomisesta. Onneksi aina saattoi paeta turvaan olutteltalle juomaan kriekkejä ja vehnäoluita.

Festarit loppuivat Daft Punkin mahtipontiseen lavaesitykseen, jonka aikana välillä unohti että esitys koostuu ainoastaan kahdesta dj:stä ja valtavasta määrästä erilaisia vilkkuvaloja.

Tämän vuoden Pukkelpop-videoita löytyy Youtubesta.

Eri ihmisten ottamia kuvia on tietysti Flickerissä.

Pukkelpop!

27.7.2006 klo 16:25

Tämän kesän festarointia edustaa Pukkelpop Belgiassa, jonne matkaamme porvarillisesti finskillä lentäen.

Hassunimisillä festareilla soittaa mm. Radiohead, Massive Attack, Belle and Sebastian, Daft Punk, DJ Shadow ja sitten kaikkea kummallista niinkuin Dresden Dolls ja The Knife, jota Matti fiilisteli ja soitatti Suomenlinnassa 80-luvun kirpparilta ostetuista stereoista (10 eur + patterit) jotka oli kytketty iPodiin ja joissa oli hienot, värikkäät ledivalot.

Lisää musiikkivideoita!

18.7.2006 klo 11:43

Myös Stylus-magazine (mikä?) on kerännyt listan parhaista musavidoeista YouTube-linkkeineen. Tätä voi nyt vertailla sitten Pitchforkin vastaavaan listaan, johon linkitin pari päivää sitten.

Massive Attackin Live With Me

5.5.2006 klo 19:23

NYT-liitteessäkin mainittu Massive Attackin Live With Me kuulostaa hyvältä. Biisin musavideo YouTubessa.

Missä on elektrorokki?

16.12.2005 klo 10:17

Eilen tuli kummallisten mielleyhtymien kautta päähän laulu, jossa sanotaan “blue and red and yellow”, tai jotain sinnepäin. Anni muisti sen olevan Underworldia, levy löytyi hyllystä ja pääsimme fiilistelemään melkein kymmenen vuoden takaista konemusaa.

Pieni haikeus myös iski: missä ovat nykyään Chemical Brothersin, Underworldin ja Massive Attackin kaltaiset, pop-rockia ja konemusaa häpeilemättömän suoraviivaisesti yhdistelevät bändit? Vanhat yhtyeet eivät oikein jaksa tehdä mitään uutta ja kaikki uudet hyvät bändit tekevät pelkkää postrock-uusproge-musiikkia.

Voihan tietysti olla, että suurin syy on se, etten enää seuraa levynjulkistuksia ja musiikkiuutuuksia, niinkuin ennen. Allmusicissakaan en käy kuin ehkä kerran kuukaudessa.

Sigur Rósin keikalle

21.9.2005 klo 14:29

Saatiin liput Sigur Rósin keikalle Kulttuuritalolle! Jonotin lippuja puoli yhdeksältä aamulla Ison Omenan Lippupalvelun edessä, samalla kun lattioita puhdistava harja-auto vielä ajeli ympärillä.

Sigur Rósin musavideoita.

Shepardin äänet

9.8.2005 klo 10:41

Shepardin äänet ovat ääniä, jotka tuntuvat jatkuvasti nousevan. Ne vastaavat siis kuvailluusioita, esimerkiksi Escherin porraskuvia.

Shepardin ääni voidaan muodostaa siten, että joukko oktaavin päässä toisistaan olevia ääniä kuljetetaan sävelasteikkoa yläspäin häivyttäen jokainen vuorollaan pois.

Äänen visualisointi

1.7.2005 klo 8:28

Nuorempana soitin huilua musiikkiopistossa. Nyt haluaisin aikaa sille, että voisin visualisoida oikealla soittimella soitettua ääntä virtuaalitilassa. Ajatuksenani oli, että huilun ääni muunnettaisiin taajuustasoon FFT:llä ja sitten eri sävelet piirtäisivät aaltoja tilaan, jotka lähtisivät aina viimeisen auki olevan huilun läpän kohdalta maailmalle.

Mitenköhän tuollaista pääsisi tekemään, ehkä Keinotodellisuus-kurssin harjoitustyönä voisi moisen vääntää?

Radio Helsinki kovalevylle

29.6.2005 klo 8:59

Mitenköhän saisin tehtyä systeemin, joka nauhottaisi automaattisesti kaikki Radio Helsingin ohjelmat netin kautta ja tallentaisi ne päivämäärän ja tunnin mukaisiin tiedostoihin siten, että voisin kuunnella niitä myöhemmin valikoiden ne ohjelmat jotka haluan kuulla? Tai voisin siirtää ne kaikki vaikka iPodiin?

RadioLoverilla se onnistuisi varmaan melko automaattisesti.

Toinen vaihtoehto olisi koodata vaikkapa Pythonilla ja Streamripperillä systeemi, joka nauhoittaa ohjelmat ja nimeää tiedostot automaattisesti sen mukaan, mikä ohjelma on Radio Helsingin kotisivun mukaan milloinkin meneillään.

good buys on software pirodr! 666