Kuutio

3d-kirja Javascriptillä vaiko oma ristiinkääntäjä?

22.12.2009 klo 10:02

Mietin että voisi tehdä 3d-kirjan javascriptillä jota voisi selailla kursorilla sivuja kääntämällä. Kirja tuntuisi kuin oikealta, sillä sivujen käyttäytymisen pohjana olisi 2d-fysiikkamalli. Tietysti olisi hienoa jos kirjan sivuille voisi piirtää Canvas-elementin avulla ja piirrokset saisi myös talteen palvelimelle.

Toteutukseen ajattelin käyttää Box2d-fysiikkaengineä ja WebGL:ää – tai sitten css3 3d-muunnoksia. Box2d-kirjastosta on olemassa Javascript-porttaus, joka on portattu automaattisesti vanhasta ActionScript-versiosta kirjastosta.

Tässä kohtaa ajatukset alkoivat kuitenkin jo harhailla — kirjastojen automaattinen porttaaminen kielestä toiseen voisi olla myös kiinnostavaa. Aloin miettiä oman porttauksen tekemistä ja katsoinkin työkaluvaihtoehtoja. Voisin joko konveroida sen uudemmasta ActionScript-portista, tai sitten suoraan vaikka Javasta.

Javaa voisi kääntää JavaScriptiksi GWT:llä, mutta en tiedä, olisiko syntyvän koodin lisenssi silloin myös googlefioitua. Apuna voisi käyttää GWT Exporter-kirjastoa tai sitten j2js-esimerkkikoodia.

ActionScriptin voisi kääntää JavaScriptiksi varmaankin melko triviaalisti, joko omalla parserilla tai Javalle löytyvän Rhino-JavaScript-moottorin Token ja TokenStream -luokkia puukottamalla. Tietysti myös RegExpillä, jos haluaa tehdä sen likaisesti.

Yksi projekti-idea muuttuikin kahdeksi. Kumpaakohan tekisin, vai teenkö kumpaakaan?

2 Comments »

 1. Tämän tahtoisin nähdä :)

  Toisaalta, oot varmastikin nähnyt tämän jo, mutta tässä kerrotaan muun hyvän pohdinnan lisäksi 2 min kohdalla sitä, miksi 3D-sivukäännöt on ruudulla heikkoja sujuvaan lukukokemukseen verrattuna.
  http://www.vimeo.com/8217311

  Comment by Markus — 22.12.2009 @ 17:32

 2. Olin kyllä katsonut ton videon aiemmin mutta töissä ja ilman ääntä. Spiikkien kanssa videosta saa selvästi enemmän irti!

  Olen samaa mieltä, että skrollaus on fiksu metafora lukemiselle. Mutta silti voisi olla hauska kokeilla miltä “oikein” toimiva virtuaalikirja näyttäisi. Ja samalla protota sillä uusia webbitekniikoita.

  Tossa videolla on paljon kiinnostavia yksityiskohtia, esimerkiksi noi kuvan ja tekstin välillä skrollaavat lehtijutut ja blurraavat kuvat, joiden tyyliä voisi kokeilla myös webissä. Hmm, saisikohan canvas:lla tehtyä blurraavia kuvia?

  Comment by Janne Aukia — 23.12.2009 @ 0:04

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

good buys on software pirodr! 666