Kuutio

Vuoden 2010 retrospektiivi

15.1.2011 klo 16:09

Ajattelin viime vuoden tapaan listata, minkälainen vuosi 2010 oli.

Perhe

Meille syntyi syksyllä uusi perheenjäsen, rauhallinen, iloinen ja utelias poika. Saara sai pikkuveljen ja oli mukavaa nähdä kuinka alkujärkytyksen jälkeen isosisko alkoi pitää huolta veljestään.

Moni asia on jo helpompaa toisen lapsen kanssa. Tarvittavat välineet — vaunut, kopat, tuttipullot, pinnasängyt — löytyvät jo kotoa ja lapsen hoito ei ole enää aivan vierasta. Silti vanhempana olemisen vastuu tuo mukanaan myös aina jonkun verran huolta lapsista.

Zoomooz

Harrasteprojekteja tein vuoden aikana oikeastaan vain yhden, Zoomoozin, joka sai mukavasti huomiota verkossa. Muun muassa Aza Raskin tweettasi siitä ja sitä kävi vuoden aikana katsomassa 32 000 kävijää.

Oli hauskaa huomata, kuinka konseptit lähtevät leviämään viraalisti verkossa.

Zoomoozille oli tarkoituksenani tehdä myös uusi webbisivusto ja saada se toimimaan IE:llä, mutta näitä en kerennyt vuoden aikana tekemään.

Frontend Finland

Viime vuoden aikana saimme käyntiin myös Frontend Finland -yhteisön. Vauvan vuoksi en ole ehtinyt olemaan sen toiminnassa ja suunnittelussa mukana aivan niin paljon kuin olisin toivonut, mutta ainakin sain sen ensimmäiseen tilaisuuteen Ilmari Heikkisen puhumaan, joka piti erittäin mainion presiksen WebGL:stä.

Ensimmäisen tilaisuuden paikat tulivat täyteen muutamassa tunnissa ilman sen suurempaa mainostamista, mikä oli myönteinen yllätys.

(Frontend Finlandin seuraava tilaisuus on muuten ensi viikon keskiviikkona, 19.1., ja sinne lienee vielä paikkoja vapaana.)

Matkat

Talvella kävimme perhelomalla Tukholmassa, jonne menimme Siljan muumi-kyydillä. Saara oli liikuttunut tavatessaan Muumi-Mamman. Valitettavasti Tukholmassa Saara sai vatsataudin ja paluumatkalla laivalla meillä oli kalpea tytär mukana. Ehkä seuraava Tukholman-reissu onnistuisi terveenä?

Östermalmin Scandic Anglais oli oikein mukava hotelli. Valitettavasti emme päässeet nauttimaan sen aamiaispöydästä, vaan vietimme viikonloppuaamun vatsataudin vuoksi tukholmalaisen lastenlääkärin vastaanotolla.

Reissasimme huhtikuussa yhdessä Saaran ja Ansun kanssa Nizzassa, jossa majoituimme apartment-vuokrakämppään. Kuten kaikki majoitus, senkinkin olisi voinut varata aiemmin. Mutta kämppä oli oikein siisti ja sijainti keskustassa oli hyvä, mikä oli mukavaa.

Kesäkuussa kävimme veljien kanssa reissussa Englannissa. Alkuperäinen ajatus Lontoon-matkasta laajeni kattamaan myös muuta Englantia Lontoon liepeiltä ja yhdistelmä autoilua, junamatkustamista ja kaupunkilomaa toimi hyvin. Kävimme myös katsomassa Stonehengen, joka oli livenä melko vaatimaton. Kaiken lisäksi sitä piti katsoa kaukaa turistiaitausten takaa. Mutta onpahan nähty sekin.

Lontoossa majoituimme Premier Inn London City -hotellissa, koska viime tinkaan varatessa kaikki kiinnostavammat paikat olivat täynnä. Siellä tajusi, että Lontoossa olisi paras majoittua keskemmällä, sillä syrjäinen sijainti latistaa iltaohjelmaa.

Reissu huipentui Enron-näytelmään ja sen jälkeen ateriaan pienessä, höyryävässä kiinalaisravintolassa West Endissä.

Kesällä Saara pääsi temmeltämään mökeillä ja nauttimaan Saimaan järvirannassa pulikoinnista.

Työt

Vuosi alkoi jatkamalla hommia Futuricella. Tein siellä kevääseen samaa pitkää projektia, jota olin tehnyt jo vuoden 2009 puolella. Kesällä pääsin tekemään kiinnostavaa, pienempää Javascript/HTML5 -projektia. Syksyllä hommat jatkoivat PHP:n Symfony-frameworkin parissa.

Elokuun lopussa sain sähköpostia Janne Jalkaselta Thinglinkistä, joka kyseli, olisinko kiinnostunut tulemaan sinne töihin. Homma tuntui sen verran kiinnostavalta, että aloitin Thinglinkissä työni vuoden loppupuolella.

Futuricella ehdin olla melkein kaksi vuotta ja opin sinä aikana paljon ohjelmistokonsultoinnista. Futuricelta jäi myös mieleen hyvä lean-mentaliteetti ja pyrkimys keveisiin, joustaviin softankehitysmenetelmiin.

Viime vuoden saavutuksia Thinglinkissä oli saada Javascript-koodi parempaan kuntoon ja sille testikoodit, jotta sen ylläpito olisi jatkossakin helpompaa. Tämän lisäksi teimme Thinglinkille uutta webbisivua, jonka ensimmäinen versio tuli liveksi tammikuun puolella. Uuden sivun osalta pääsin aika vapaasti miettimään wireframea, työstämään graafista ilmettä Valveen graafikon työn pohjalta ja toteuttamaan sivustoa.

On kiinnostavaa myös miettiä, miten sivustoa saisi markkinoitua blogaajille ja kuinka tehdä etusivusta mahdollisimman houkutteleva kävijöille. Ehkä kävijämäärän kasvaessa pääsisi myös tekemään enemmän A/B-testausta.

Pienessä firmassa työskentelyssä on hyvät puolensa: Pääsee tekemään vähän kaikenlaista, saa aika paljon vapauksia siinä mitä tekee ja näkee nopeasti työnsä jäljet. Futurice oli erittäin hyvä työpaikka, mutta ainakin näin aluksi nautin pienen firman hommien monipuolisuudesta.

(Me ollaan myös rekryämässä muutamaa hyvää frontti- ja backend-kehittäjää mukaan ideoimaan ja toteuttamaan Thinglinkiä. Kiinnostaisiko sinua tai jotakuta tuttavaasi tulla meille töihin?)

Seuraavalle vuodelle…

…oikeastaan enemmän kaikkea samaa! Kiinnostavia töitä, perheen kanssa puuhaamista, matkustamista, harraste- ja yhteisötoimintaa sekä silloin tällöin kavereiden näkemistä. Näillä eväin on hyvä jatkaa eteenpäin!

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

good buys on software pirodr! 666